Обласний ресурсний центр з підтримки інклюзивної освіти

17 01 2022

Обговорення перспектив забезпечення інклюзивної освіти

12 січня 2022 року на базі Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбувся інформаційно-консультативний семінар з теми «Організаційно-методичні підходи до оцінки освітніх труднощів та визначення рівнів підтримки в закладах освіти».

Із вітальним словом до учасників семінару звернулися Василь Шуляр, директор МОІППО, заслужений учитель України, Алла Веліховська, директор департаменту освіти і науки Миколаївської обласної державної адміністрації, Надія Руденко, начальник відділу інклюзивної освіти та роботи з інтернатними закладами департаменту освіти і науки Миколаївської обласної державної адміністрації.

Також у заході взяли участь начальник управління Державної служби якості освіти в Миколаївській області Тетяна Голубченко, Олена Колінко, заступник начальника управління Державної служби якості освіти в Миколаївській області – начальник відділу інституційного аудиту.

Завдяки офлайн та онлайн формату до семінару долучилися директори та фахівці інклюзивно-ресурсних центрів Миколаївської області, які мали можливість безпосередньо задавати питання представникам департаменту освіти і науки, Державної служби якості освіти та працівникам обласного ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти МОІППО.

Головною метою заходу було, насамперед, надати методичну допомогу у питаннях щодо встановлення рівнів підтримки учням з особливими освітніми потребами відповідно до Постанови КМУ № 957, яка вступила в дію з 01.01.2022 року. І неодмінно – обмін досвідом з питань, пов’язаних із забезпеченням якісного інклюзивного освітнього середовища в регіоні.

Обговорення перспектив забезпечення інклюзії, обмін досвідом, думками – все відбулося у динамічному темпі. Кожен учасник семінару отримав відповіді на питання, які викликали суперечності у роботи ІРЦ щодо визначення категорій (типологій) освітніх труднощів у осіб з ООП та рівнів підтримки в освітньому процесі.

Результатом роботи семінару стало узгодження подальшого алгоритму міжвідомчої та командної взаємодії.